Sep 30, 2014

Sinopsis mss baru

 ISTERI DAMBAAN DIA


Artina Nediesha seorang gadis metropolitan.  Dia dilahirkan di dalam keluarga berada dan berkedudukan. 
Rifqi Ekhsan seorang yang berpendidikan tetapi hidup sederhana.  Mengusahakan tanah di kampungnya.
Ke kota mencari pekerjaan menemukan dia dengan si gadis cantik, lincah dan gemar bersosial. Bekerja di bawah satu bumbung menyebabkan Nediesha mendekati Rifqi.  Namun kegedikan Nediesha cukup membuatkan Rifqi lemas. 

“Cik Nediesha nak makan sini juga ke?”
“Tak. Nak tengok awak.”

Orang kata cinta itu buta tapi bagi aku cinta ini gila.  Bila di hati hanya ada nama dia mana nak nampak masalah di kemudian hari.  Yang aku tahu hanya ingin memiliki dia.  Sedarkah aku dia kuli aku anak bos? Sedarkah aku dia suasa aku emas? Sedarkah aku wujudnya jurang di antara kami? Taraf hidup kami cukup berbeza……

“Diesha….Qi tak layak untuk memiliki Diesha apatah lagi diangkat menjadi calon menantu pilihan Datuk Rosli dan Engku Masitah. Qi tidak mahu bermimpi di siang hari. Berangankan sesuatu yang mustahil untuk dicapai tangan.”

“Tapi Diesha yakin yang Diesha milik Qi.”

“Awak….yakin saja tak cukup.”

Cinta dua darjat bersatu jua tetapi mengapa bahagianya sekejap saja? Rimaskah aku hidup berlumpurkan selut di bendang? Kecewakah aku hidup tanpa kemewahan?

“Baik! Lidah kau kena pasung ek? Aku akan pergi dari sini biarpun tanpa izin kau. Kat KL nanti aku failkan penceraian. Kau tunggu surat dari lawyer aku.” 

Lafaz perpisahan terlafaz apakah ianya satu kerelaan?  Aku bebas kerana aku yang ‘lari’ namun puing rindu tetap ada di kamar hati.  Benarkah hanya aku yang dia damba? Bolehkah aku menjadi isteri yang didamba dia lagi setelah masing-masing memijak kaca dan terluka kakinya?

No comments:

Post a Comment